Mat efter säsong

Jag har länge velat äta mer anpassat efter vilken säsong det är men har tyckt att det har varit svårt. Jag har ju ett antal recept jag brukar äta och då är det de recepten jag kommer att tänka på när vi ska bestämma vad vi ska äta och eftersom allt i princip alltid finns i affären så har det blivit att då är det det vi köper, lagar och äter oavsett om det är en vettig säsong för de grönsakerna eller inte.

Att ha börjat odla har varit en form av uppvaknande med en förståelse för vilket arbete som ligger bakom att få fram olika typer av grönsaker och en förståelse för när det är säsong för olika grönsaker. Nu i januari har vi under två veckor försökt att laga mat efter säsong och knepet vi har använt för att komma dit har varit att tänka att vi ska äta billig mat och jag har därför dokumenterat och räknat ut priset/portion för den mat vi har ätit. Billig eftersom det som inte är i säsong tenderar att vara dyrt vilket då blir ett hjälpmedel för att fatta vad som är i säsong just nu. Det har varit lärorikt och gått över förväntan, i princip har vi använt de gamla recept vi brukar laga men anpassat dem litegrann, tex går det jättebra att variera grönsaker i en wok baserat på säsong. Under vintern blir det helt enkelt mest lök, rotfrukter och groddar i woken.

Sallad till maten får så här års bestå främst av kål (vi är nu inne på vårt sista egenodlade vitkålshuvud) och olika typer av groddar. Just groddar har jag snöat in på lite för tillfället. Jag har börjat med enkla saker som mungbönor, svarta linser och alfalfa. Just nu har jag också ärtskott på gång och idag har jag beställt andra spännande frön att grodda/så – tex krasse, röd rättika, salladssenap och bockhornsklöver. När jag om några veckor har testat alla dessa ska jag skriva en mer genomgående beskrivning och recension. Just nu är det också säsong på blodapelsiner vilket ju är väldigt gott så det går det åt en del här hemma också.

jag tycker också att vi bör fundera över hur rimligt det egentligen är att kunna köpa färska sockerärtor eller jordgubbar i november? Skulle våra liv verkligen vara så mycket fattigare om möjligheten att köpa dessa jordgubbar inte fanns under vissa månader?

IMG_9322
Årets odlingssäsong kommer närmare och närmare. Nu är det dags att beställa fröer!
Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s