Hemmagjord deodorant och schampoo

Jag antar att ni nu kommer att tro att jag blivit lite smått galen (om ni inte redan trodde det..) för det tyckte jag att folk var när jag först läste om människor som gjorde egen deodorant och inte hade använt hårschampoo på flera år. Min första tanke var att det där verkar bara vara påhittat hokuspokus, det lär ju inte fungera i verkligheten.

Men eftersom jag tycker att det är kul att göra saker själv tyckte jag att det i alla fall var värt att testa. Jag började med deodorant som jag läst att man kan göra själv och som då bara består av 1 del kokosolja 0,5-1 del bikarbonat och 1 del potatismjöl. Alla ingredienser kan man vanligtvis köpa på mataffären. Kokosolja smälter vid temperaturer på ca 30 grader (på sommaren brukar den övergå från fast till flytande form i burken i skafferiet) så om man värmer den lite grann så att den blir lite flytande blir det lättare att blanda ihop ingredienserna. Sen är det helt enkelt bara att förvara i en liten burk och stryka på lite grann under armarna varje morgon. Jag har i princip kört uteslutande på denna deo under det senaste halvåret och det fungerar hur bra som helst, möjligtvis att den funkar något sämre än ”vanliga” vid hårda mycket svettiga träningspass men i vardagen märker jag ingen som helst skillnad.

img_20170114_111107.jpg

Det andra där jag provat lite olika metoder är schampoo och balsam. Jag har sen långt tillbaka läst om folk som slutat tvätta håret och efter en omställningsperiod säger att håret blivit mycket vackrare och mer välmående, jag provade också för någon sommar sen att sluta tvätta håret men stod inte ut mer än typ 3 veckor tror jag. Sen har jag i perioder testa att bara tvätta håret med balsam vilket funkat ganska bra, men jag har upplevt ganska stor skillnad beroende på vilket balsam som jag använder. I år har jag än så länge inte använt något schampoo. Senaste veckan har jag också provat metoden att göra rent håret med bikarbonat (som masseras in i hårbotten och sedan sköljs ut) och där man sen avslutar med att skölja håret med vatten blandat med äppelcidervinäger. Lite krångligt var det men jag gissar att man får in tekniken efterhand. Resultatet var dock förbluffande bra, håret känns väldigt rent och ganska fylligt. Minst lika bra som schampoo + balsam. Nu ska jag utvärdera och se om jag kan vänja håret med att köra denna tvätt en gång i veckan och däremellan bara tvätta med vatten.

img_20170114_111821.jpg

Ett annat tips är att om håret börjar se och kännas fett kan man använda potatismjöl eller maizena som torrschampoo som man helt enkelt borstar ut i håret och som då gör att håret ser och känns mindre fett. Detta funkar dock bäst om man är blond eftersom man annars kan se lite gråhårig ut, mitt hår är på gränsen till för mörkt så jag har efter att ha googlat provat med att blanda lite kakao och potatismjöl vilket funkar bra förutom att håret kanske luktar lite för mycket kakao…

Varför ska man då göra allt det här kanske ni undrar? Då svarar jag att man ska inte göra på detta sätt om man inte vill. Men jag tycker det är kul att testa och veta att det finns fungerande alternativ till allt det som skönhetsindustrin intalar oss att vi måste använda!

 

Annons
Kategorier DIY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s