Summering av odlingsåret 2016

Nu såhär lagom till att det ser ut att bli en tidig vinter redan i början av november kan det vara dags att summera odlingsåret 2016. Det har varit jättekul att odla en massa grönsaker och vi har lyckats bra med de flesta grödorna och lärt oss en massa saker. Återstår att lära oss mer om gödsling och till våren ska vi se till att grundgödsla ordentligt så att vi inte utarmar jorden, vi ska också försöka variera plats på grödorna så att man får en varierad växtföljd. Jag har under skördesäsongen försökt att väga det vi har skördat och vi har burit hem mer än 100 kg grönsaker! Det var betydligt mer än jag hade förväntat mig. Detta har vi odlat och skördat:

 •  Betor 16,5 kg
 • Morötter 9,2 kg
 • Squash grön 25 (!) kg
 • Squash gul 5,6 kg
 • Rabarber 0,4 kg
 • Bondbönor 2,2 kg
 • Sockerärtor 0,6 kg
 • Gurka 3 kg
 • Potatis 29,8 kg
 • Kålrabbi 5,9 kg
 • Gröna/spräckliga bönor 4,1 kg
 • Vitkål 5,2 kg
 • Jordärtskockor 2,5 kg (men det finns säkert minst 5 kg kvar)
 • Vitlök 110 stycken
 • Gul lök – har jag tydligen missat att väga men den räckte åt oss i ca 2 månader

Utöver detta har vi även skördat stora mängder grönkål, lite vinbär och lite silverlök (var nog det enda som blev misslyckat). På sensommaren hösten har vi också sått och skördat ca 6 st pak-choi, vi sådde betydligt fler men många plantor blev uppätna av något djur innan de hann bli stora. En lärdom från året är att squashplantor blir väldigt väldigt väldigt stora och nästa år ska vi inte ha 11 st squashplantor utan snarare typ 3 st. (Problemet är väl att de är så små och söta när man planterar ut dem så det är lätt att tycka – men en till planta kan vi nog ha…). Även potatis har vi odlat i överkant eftersom vi inte är så mycket potatis 🙂 Nästa år blir det istället mer lök och mer bönor!

IMG_0289

Idag gjorde jag en nödutryckning och planterade vitlök inför nästa år eftersom väderprognoserna pekar på minusgrader den kommande veckan och förra året lärde jag mig att minusgrader snabbt gör gjorden svår att gräva i…

img_20161103_152407.jpg

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s