En trasig grep och ett systemfel

Efter drygt ett års användning har vår grep gått sönder på så sätt att en av ”tänderna” (vad är den korrekta benämningen?) blivit väldigt sned och pekar åt fel håll vilket gör grepen svår att använda.

Min första(och enda) tanke var ”Jaha, då måste vi åka och köpa en ny, vad jobbigt” tills Patrik påpekar att det inte borde vara så svårt att laga om man bara hade haft de rätta verktygen. Och då slår det mig hur sjukt det är att min första tanke är att kasta den vi har och köpa en ny. Jag tycker inte att det konstigt att min första tanke är så men det är helt sjukt att det är så vi blivit upplärda och helt sjukt att det faktiskt skulle kräva både mer av min tid och sannolikt mer av mina pengar att få grepen lagad än att åka och köpa en helt ny. Vilket resursslöseri!

Tänk om det i varje stad/by hade funnits en smed (och en skomakare, skräddare m.m.) dit man enkelt hade kunnat gå och få sin grep lagad istället för att kassera hela skaftet som jag gissar kommer eldas upp om man lämnar in den på återvinningsstationen. Metallen hoppas jag återvinns men frågan är väl om den först skickas runt hela jorden innan den smälts ner och omvandlas till något nytt som sen ska transporteras tillbaka hit. Jag påstår inte att allt var bättre förr, det finns mycket i dagens samhälle jag inte skulle vilja vara utan, men vissa saker vi tappat bort. Vi har kunnat glömma och tappa bort dessa saker pga att vi kunnat använda den ändliga energi som finns lagrad i kol och olja för att upprätthålla det komplexa system av transporter mm som krävs för att göra det möjligt för mig att enkelt köpa en ny grep på Bauhaus. Men oljan är ändlig och framförallt så förstör vi för oss själva genom att använda den och därför borde vi värdera upp de resurser (som tex min grep) som vi använder och inse vilket enormt arbete som ligger bakom produktionen av tex en ny grep. Men det skapar inga snabba pengar och ingen tillväxt att reparera grepar och därför blir det enligt marknadens logik inte gjort. Jag hävdar bestämt att vi borde lyssna på annat än marknaden då och då. Sunt förnuft till att börja med.

wp-1477420392889.jpg

wp-1477420452471.jpg

Annons

2 reaktioner till “En trasig grep och ett systemfel

  1. Det finns en cykelverkstad, som även utför vissa smidesgöromål, nära Husby konsthall. Man passerar den om man cyklar från er lott mot Akalla. Det är huset som ligger bredvid konsthallen, mot Akallahållet. Det är där jag har fått mina plätt- och pannkakslaggar slipade, så att de inte repar spisen.

    1. Jag hade tänkt fråga dig om precis det, då ska jag gå förbi där och höra om de kan hjälpa mig. Jag mailade någon byggnadssmidesfirma jag hittade när jag googlade igår men de tyckte nog jag var helt knäpp, fick bara som svar ”Det är mycket billigare att köpa en ny”. Tack jag vet det och det är ju det som är problemet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s