Kläder – hur många använder man egentligen?

För ganska precis ett år sedan gjorde jag en stor rensning i min garderob där två fulla sopsäckar sorterades ut och hamnade i förrådet på vinden. För några månader sen gick jag igenom de utsorterade kläderna och något enstaka plagg kom tillbaka in i min garderob medan  majoriteten skänktes eller slängdes. Hur har det då gått att ha så pass mycket mindre kläder i garderoben än tidigare? Jag kan meddela att det gått hur bra som helst, jag har inte saknat några kläder och inte heller tyckt att det blivit enformigt. Jag tror inte heller att min omgivning har märkt att jag minskat antalet plagg jag varierar mellan (det är i alla fall ingen som påpekat något).

Under året som gått har mina inköp av kläder bestått i ett par jeans (nya), strumpor (nya) och en blus (second hand). Jag har även stickat klart 2 tröjor som kommit in i garderoben. Idag rensade jag ut 1 tröja, 2 par sockor, 1 linne och 1 par träningsbyxor.

Min vardagliga garderob (dvs undantaget träningskläder och kläder för vandring/skidåkning) består nu av:

  • T-shirt/linnen – 16 st
  • Långärmade tröjor/skjortor – 10 st
  • Egenstickade tröjor/koftor – 5 st
  • Byxor – 4 st (varav 2 som jag mest använder på kolonilotten)
  • Kjolar – 6 st
  • Klänningar – 6 st

Jag är ganska nöjd med min garderob, det jag skulle behöva göra är att byta ut några basplagg i form av linnen/t-shirts som börjar bli slitna. Att köpa kläder ger mig dock ångest, jag vill helst köpa kläder med någon form rättvisemärkning. Jag tycker det är helt sjukt att kläder på typ HM snarare blivit billigare än vad de var för 15 år sedan, det betyder ju att någon annan får betala den verkliga kostnaden vilket alltför ofta är textilarbetare i u-länder som får jobba till usla löner och i dåliga arbetsmiljöer. Problemet är bara att jag inte är insatt och tycker att det är jättesvårt att hitta bra alternativ, har ni några bra idéer på just kläder producerade under bra villkor får ni gärna tipsa mig!

Om du vill minska ner din egen garderob är mitt tips att rensa ordentligt. Det kan tex göras genom att bara spara ett visst antal av varje klädestyp(dvs dina favoriter) och lägga undan resten. (Och ignorera alla tankar som ”men den här är ju fin den borde jag ju kunna använda – bäst att spara”) Det kan vara smart att förvara i förrådet och sen efter X antal månader gå igenom kläderna igen, plagg du inte har saknat är bättre att skänka bort så att de kommer till användning. Som bonus får du också en mycket luftigare och mer lätthanterlig garderob.

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s