Matsvinn

Att börja sortera matavfall har fått mig att tänka mer kring just mat och vad som slängs. I förra veckan lånande jag boken ”Svinnlandet” skriven av Andreas Jakobsson som handlar om just det stora matsvinnet som finns ute i butiker, i produktionsskedet och hemma hos oss alla. I boken skriver han om hur otroligt mycket mat som slängs av butiker eftersom varor börjar närma sig bäst före datum eller att grönsaker har fel färg eller form och om hur han själv till stor del lever på dumpstrad mat (mat som plockats upp ur containrar hos mataffärer). Även om jag själv inte har några planer på att börja med dumpstring så fick boken mig att tänka till, det är ju ganska sjukt att stora mängder fullt ätbar mat slängs eller i vissa fall förstörs samtidigt som en del människor går hungriga. Det är ju som alltid svårt att som enskild person göra helt rätt när det är hela systemet som behöver förändras men det jag tar åt mig av är att börja strunta i bäst före datum och i stället lukta och smaka på maten (vilket jag oftast redan gör idag), kanske inte alltid välja den perfekta tomaten i affären utan kanske den som ser lite konstig ut. Sen har jag en ambition att försöka äta mer säsongsanpassat vilket jag tycker är svårt, det blir liksom en faktor för mycket att tänka på när man ska komma på vad man ska äta. I just den här frågan skulle jag önska att affärerna till viss del gick före, för som det så klokt sägs i boken ”Vem blir egentligen lyckligare av att äta färskpotatis i mars?” eller för den delen jordgubbar i januari? Det kanske inte är rimligt att allting går att köpa jämt? Jordgubbarna smakar ju mycket bättre när de är i säsong plus att själva längtan efter att få äta jordgubbar också gör att de blir ännu godare.

Hur som helst så tycker jag att boken var klart läsvärd och gav inblick i en annan värld och gav en hel del nya intryck så den kan jag rekommendera.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s