Pärlboll blir hallonsmycke!

Under helgen har jag hittat lite fina pärlor här hemma och skapat ett nytt halsband som kan muntra upp den gråa hösten/vintern som väntar.

Jag tänkte ge mig på att försöka förklara hur jag har gjort:

För detta behövs runda pärlor av valfri sort, mina är ca 4 mm i diameter, tunn ”fiskelina”, pärlnål och för säkerhetsskull lite lim på slutet. För att göra ett hänge behövs också en större pärla (ca 8-9 mm) och en öglepinne.

1. Trä på 5 pärlor och för tråden genom första pärlan så att de bildar en ring

pärlboll1-1

 

 

 

 

 

 

2. Trä på 4 pärlor och trä igenom första pärlan så att nu finns 2 ringar

pärlboll2-1

 

 

 

 

 

 

3. Principen bygger på cirklar med 5 pärlor i varje så egentligen är det bara att fortsätta med så många pärlor det behövs(max 4 minst 1) för att komplettera de redan påbörjade ringarna. Jag brukar också göra en litet omslag/knut på tråden när jag avslutat en ring för att allt ska hålla ihop lite bättre, tråden är ganska hal och man måste dra åt för att inte allt bara ska åka isär och trassla ihop sig. Om man när man gjort en ring kommer ut med nålen på ”fel” ställe för nästa ring är det bara att dra tråden genom så många pärlor som behövs för att komma till en bra startpunkt för nästa ring. Det är också viktigt att dra tråden genom alla fem pärlorna i ringen, dvs även de som redan finns med i andra ringar, annars kommer pärlbollen inte att bli jämn och rund.

pärlboll3-1

 

 

 

 

 

 

4. Tillslut har man kommit till att man har ett halvt klot och då gäller det att dra åt trådarna så att det blir klotformat och sen fortsätta som vanligt (men det gäller nu att tänka lite vilka pärlor som hör hemma i vilken ring)

5. Jag ville ha mitt hallon som ett hängande smycke och kom därför på denna lösning. Innan sista ”hallonpärlan” träs på stoppade jag in en glaspärla på en öglepinne i hallonet och avslutade sedan själva pärlbollen (vilket var pillrigt) med glaspärlan inne i hallonet. Eller ja, på försök nr 2 gjorde jag så…

pärlboll4-1

 

 

 

 

 

 

6. Försök ”knyta” tråden runt sig själv några gånger för att fästa den. För att vara säker lägger jag en liten liten limklutt på själva knuten sen.

pärlboll5-1

 

 

 

 

 

 

7. Hitta passande kedja (och passande person) att hänga hallonet på 🙂

pärlboll6-1

 

 

 

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s