Island – vandring Laugavegur

Vi är nu hemma från Islandsresan som har varit väldigt bra. Med tanke på att det på Island tydligen är den regnigaste sommaren sen 1955 så har vi haft väldigt tur med vädret. Det regnade en del men mest när vi ändå satt i buss eller bil så det gjorde inte så mycket.

Första dagarna var vi Reykjavik (där det visserligen var så kallt att t.o.m Patrik tog på sig vantar…), vi åkte till Blue Lagoon och badade i de varma källorna och tyckte lite synd om personalen som fick stå ute i duggregnet med vinterkläder på sig och kolla på alla turister som låg och drack drinkar i poolen….

Sen handlade vi upp oss på mat inför vandringen Landmannalaugar – Þorsmörk som var själva huvudmålet med Islandsresan. Vandringen började i strålande solsken i Landmannalaugar och första dagen var det 12 km vandring och en höjdskillnad på knappt 500 m (uppför) till Hrafnitinnusker vilket gjorde att vid första stugan/tältplatsen var det fullt med snö!

LML-1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-2

 

 

 

 

 

 

LML-1-4

 

 

 

 

 

 

LML-1-3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-5

 

 

 

 

 

 

Det var lite av en chock att det var så pass mycket snö där vi skulle tälta men som tur var fanns det fortfarande en plats precis bredvid huset där vi trängde in vårt tält, det positiva var ju att vi hade inbyggt kylskåp i förtältet 🙂

Dag två innebar också 12 km vandring varav de första 3 över snön där det stundtals var ganska jobbigt att pulsa fram. När man kommit över snöfälten (där vi tackade vädergudarna för att det inte var regn- eller snöstorm) öppnade sig dock landskapet och vi åt lunch i solen med en obeskrivbar utsikt över nu gröna berg där man såg Alftavatn – sjön där nästa stuga skulle finnas.

LML-1-6

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-7

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-8

 

 

 

 

 

 

LML-1-9

 

 

 

 

 

 

LML-1-10

 

 

 

 

 

 

Dag 3 mellan Alftavatn (som betyder svansjön) och Botnar, 15 km bjöd på vandring genom landskap med svart sand, under själva vandringen var vi dock mestadels insvepta i dimma/duggregn som dock var snällt nog att göra lite uppehåll så att vi kunde äta lunch och pausa i hyfsat bra väder. När vi kom fram till stugan klarnade det dock och solen lyste på oss hela kvällen och vi tog en liten extra vandringtur efter att ha fått upp tältet till en sjukt maffig ravin (160-180 m hög). Ravinen gör sig inte alls på bild, den var mycket häftigare i verkligheten när man såg fåglar sväva runt långt nere i ravinen.Ravinens namn var dock väldigt svårt att uttala, Markarflótsgljúfur.

LML-1-11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-12

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-13

 

 

 

 

 

 

LML-1-14

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sista dagens vandring till Þorsmörk, också den 15 km, bjöd på blandat väder: sol och det utlovade horisontella regnet lite blandat om vartannat. Vi passade dock på att pausa under de soliga stunderna 🙂 Vandringen avslutades med ett vad över en stor älv och sedan genom fjällbjörkskog som kändes som att det kunde ha varit i Sverige. När vi kom fram var det väldigt skönt att få sova inomhus i 2 sängar (det regnade ute…) och slippa laga mat.

LML-1-15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

LML-1-16

 

 

 

 

 

 

LML-1-17

 

 

 

 

 

 

Efter vandringen åkte vi öster ut på Island mot Vatnajökull men det får komma i ett senare inlägg.

 

Annons

2 reaktioner till “Island – vandring Laugavegur

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s