Mosaikprydda underlägg!

Då har turen i pysselstafetten kommit till mig 🙂 Schema för alla som är med i pysselstafetten finns HÄR. I somras fick jag idén om att göra något vettigt av all den glasmosaik som jag ärvt från min farmor och även fick i julklapp förra julen. Var sen på Panduro och hittade då perfekta underlägg som det i princip bara är att fästa mosaiken på. Mycket praktiskt. Så det som behövs är:

  • Mosaik i olika färger och storlekar
  • Fästmassa (pulver som blandas med vatten)
  • Fogmassa
  • Någonting dekorera med mosaik
  • Pincett (om man har små bitar…)
  • Liten spackelspade eller liknande för att kleta ut fästmassan med
  • Hobbyfärg att måla ram med
  • Maskeringstejp
  • ”Gummispackel” och tvättsvamp (säljs som set på Panduro)

Börja med att blanda till fästmassan (min heter Multifix, kan hittas på Panduro) och bred sedan ut ett jämnt lager där du ska fästa mosaikplattorna. Jag satte maskeringstejp runt kanterna som inte skulle prydas med mosaik för att inte kladda ner den ytan.

Sedan är det bara att vara lite konstnärlig och hitta på mönster och placera ut mosaikbitarna där de ska vara och trycka till lite grann! (kan vara bra att testa sitt mönster på plattan utan fästmassa på först så att man vet att mönstret funkar). Ta sedan av maskeringstejpen så att den inte fastna på ramen för alltid…

Nu måste fästmassan härda i ca 12 timmar. Efter dessa 12 timmar är det dags att blanda fogmassan (även detta ett pulver som blandas med vatten). Montera ny maskeringstejp runt kanterna för att inte kladda ner dessa med fogmassa. Sprid ut fogmassan med ”gummispackeln” och se till att den hamnar mellan alla mosaikbitar. Torka av överflödig fogmassa med tvättsvampen. Låt torka i ca 7 timmar.

Putsa rent mosaikplattorna med en torr tvättsvamp. Nu är det bara sista steget kvar nämligen att måla kanterna på underläggen. Detta görs med valfri färg, jag har en svart Hobby-färg.

Efter allt detta får man praktiska underlägg som är mycket finare än de var innan:-) Ett att ställa varma kastruller på och ett att ställa glas på (ska i framtiden bli fler att ställa glas på…)

Imorgon går pysslestaffetten vidare med scrapbooking!

Annons

3 reaktioner till “Mosaikprydda underlägg!

  1. Mosaikunderläggen blev jättefina! Och vad mycket annat pyssel du har påbörjat under helgen. Vilken energi, trots förkylningen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s