Ett nytt försök att göra tvål

För någon helg sen så gjorde vi ett till försök att göra tvål (vi gjorde ett misslyckat försök för några månader sen) men den här gången hyser jag i alla fall hopp om att tvålen kommer bli bra när den har mognat klart.

Tvål görs genom att blanda olika fetter (fettsyror) med en lutblandning som är väldigt basisk. Vi använde NaOH, mer känt som kaustiksoda, som lut. Denna blandas med vatten vilket är en exoterm reaktion, dvs reaktionen avger värme så det är bra att ha någon form av glasögon som skydd för ögonen och använda blandningskärl som tål värme (tex glas) när man blandar vatten och kaustiksoda. Sedan ska fetterna värmas tills alla är i smält form och när både oljorna och vatten/lut-blandningen är ca 40 grader ska de mixas ihop med varandra under ganska lång tid tills dess att blandningen börjar tjockna(vi använde vår mixerstav). Efter det är det bara att hälla upp i lämplig form, vänta en dag eller två och sedan skära tvålen i lagom stora bitar. Innan tvålen kan användas ska den sedan ligga och mogna (alla lut ska reagera klart med fettsyrorna och vattnet ska torka ut tror jag är anledningen) i 1-2 månader och det gör vår tvål nu.

Vi hade följande proportioner i receptet vi följde

  • Rapsolja 132 g
  • Olivolja 132 g
  • Kokosolja 136 g
  • Vatten 152 g
  • NaOH 57,3 g

Receptet är beräknat utifrån denna sida. Om denna tvål blir bra vilket vi hoppas så har vi nog tvål för flera år framåt 🙂 Det är ju bra men lite tråkigt för det var ganska kul att göra tvål…

Annons
Kategorier DIY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s