Deprimerande omvärld

Det är lätt att i tider som dessa bli politiskt deprimerad där fokus verkar ligga på att sparka på och skratta åt varandra istället för att lyssna på varandra. Där alla säger sig vilja stoppa klimatförändringarna men ingen tycks vilja prata om den avgörande frågan kring konsumtion och tillväxt som är den helt avgörande frågan för att åstadkomma verklig hållbarhet. Där politiker försöker vinna röster på att försöka upprätthålla ”status quo” vilket inte går så bra utan leder till att folk röstar på främlingfientliga partier som är de enda som lyckas presentera en vision om ett annat samhälle. En mycket skrämmande vision tycker jag och därför behöver övriga politiker presentera en alternativ vision, att bara värna om att behålla det vi har nu räcker inte. För att utmana de främlingsfientliga krafterna krävs något mer, en vision som människor kan tro på. Den gröna ideologin skulle mycket väl kunna presentera en sådan vision men det är det ingen som gör.

Jag hoppas att min förkylning ger med sig snart för jag börjar bli ganska less på att tillbringa dagarna hemma i soffan. En positiv sak med att vara hemma är att man hinner titta på mycket tv och jag har lyckats se två intressanta dokumentärer på svtplay som jag kan rekommendera, dels film om Edward Snowden som heter Citizenfour som var väldigt intressant och dels en dokumentär om dadaismen som jag såg idag. Otroligt fascinerande och en välbehövlig påminnelse om att vi människor som lever nu inte på något sätt ska tro att vi är de mest utvecklade eller de som tänker mest avancerade tankar. Kulturen vittnar om att  mycket klocka, spännande, provocerande och fascinerande tankar har tänkts även innan vi var födda. Kan vara värt att komma ihåg.

På temat politiskt deprimerande omvärld vill jag just nu bara förlora mig i Lalehs textrader som vackert framfördes på konsert för en vecka sen:

”vi sa: vi ska ta över
vi ska ta över världen
vi ska bli stora
vi ska bli mäktiga-a-a
och vi ska göra jorden hel
ja vi ska göra vattnet rent
och vi ska aldrig skada
varandra mer

och vi ska slåss
ja, vi ska slåss mot Goliat
så tro på mig för jag vet att
du är modigast”

Ja, hur svårt ska det egentligen vara att leva i fred och harmoni med varandra och med naturen?

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s