Nationalparker Store Mosse & Norra Kvill

Långhelgen som just passerade innehöll massor med härliga upplevelser. Först en mäktig konsert med Håkan Hellström på ett fullsatt Ullevi, publikrekord slogs med över 70 000 personer. Att vara en del av 70 000 personer som sjunger allsång med Håkan var grymt!

Vi hade hyrt bil för att ta oss till Göteborg och passade då på att kombinera den resan med att åka en omväg hem via inte mindre än två nationalparker. Först besökte vi Store Mosse nationalpark som ligger i närheten av Värnamo i Småland. Det var en relativt stor park, vi vandrade 14 km runt Kävsjön och tältade sedan vid Södra Svänö. Det var otroligt varierande landskap, torra sandiga tallskogar blandat med stora öppna myrmarker (de största i Sverige söder om Lappland) och grönskande lövskog/ängar med betande kor. Häftigast var den gungfly vid södra delen av Kävsjön som om jag förstod rätt bestod av ett lager med växter och rötter som flöt ovanpå ett 1,5-3 m djup del av sjön. Det var soligt och varmt så vi tog en paus i kvällssolen ute på leden över myrmarken, låg på en bänk och kände varma vindar blåsa in från myren. Efter det vågade vi oss på att tälta trots varning för att kor gick fritt i området där vi tältade, de verkade dock befinna sig på annat håll. Det var väldigt nytt att man fick tälta i nationalparken, så tältplatser var inte tydligt anvisade ännu. Jag hade mailat och fått en karta från naturum/länsstyrelsen som vi försökte följa.

IMG_9253

IMG_9235

IMG_9237

IMG_9250

IMG_9266

Morgonen efter lämnade vi Store Mosse något knottbitna och begav oss vidare nordöst i Småland till nationalparken Norra Kvill (i närheten av Vimmerby). Det var en liten nationalpark, vi tog långa vandringsleden som totalt blev knappt 5 km runt stora och lilla Idgölen. Parken bestod av gammelskog som inte rörts på 150 år och två fina små sjöar där vi hittade både vita och gula näckrosor och blommande skvattram. För att lära vi ska lära oss mer om växter har Patrik gett mig i läxa att kolla upp svensk och latinskt namn på alla blommor som jag lägger upp bilder på så det har jag nu lyckats ta reda på.

IMG_9269

Vit näckros (Nymphaea alba)
Vit näckros (Nymphaea alba)
Vit näckros (Nymphaea alba)
Vit näckros (Nymphaea alba)
Skvattram (Rhododendron tomentosum)
Skvattram (Rhododendron tomentosum)

 

Annons

2 reaktioner till “Nationalparker Store Mosse & Norra Kvill

  1. Norra kvill har jag inte ännu besökt. Ser väldigt fint ut, värt ett besök antar jag? 😊

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s