Arbete, pengar och konsumtion

Jag blir bara mer och mer övertygad om att det inte är pengar och prylar som gör oss människor lyckliga, ändå ägnar många av oss större delen av våra liv åt att ständigt jobba och ständigt konsumera och göra oss av med de pengar vi tjänat. Vi är indoktrinerade i ett system som inte gör oss lyckligare och som är helt katastrofalt sett ur ett ekologiskt perspektiv, att ständigt öka vår konsumtion och vårt BNP innebär ju att det ständigt är mer och mer naturresurser som förbrukas i allt snabbare takt samtidigt som vi idag lever som om vi hade mer än tre jordklot. Om det är något som är säkert så är det att vi bara har en jord som vi såklart måste leva på allihopa.

Varför är det inte fler som lyfter blicken och börjar fundera på hur vi skapar ett samhälle som gör oss lyckligare, ett samhälle byggt för oss människor och som inte har som enda mål att öka mängden pengar som cirkulerar i våra ekonomiska system? Robotisering och ständig produktionseffektivisering gör att vi klarar att producera samma mängd saker med en mycket mindre arbetsinsats, det jag verkligen inte förstår är varför vi inte ser detta som en otrolig möjlighet och tar ut denna effektivisering i minskad arbetstid?! Istället ser vi arbetslösheten öka och ligga kvar på högre och högre nivåer samtidigt som de som har ett jobb blir allt mer stressade. Istället för att ha ”att skapa nya jobb” som huvudsakligt mål skulle jag vilja att vi började i andra änden. Vilka är våra behov? Vilken arbetsinsats behövs för att fylla de behoven? Hur fördelar vi den arbetsinsats som krävs mellan oss alla på bästa sätt?

Vi är så otroligt inlåsta i 40-timmars veckan att många inte ens funderar över detta. Det är ju inte så att 40 timmars arbetsvecka är någon form av naturlag och att det måste vara så. 40 är en siffra som funkade bra för längesedan men siffror går ju såklart att ändra på! Ja, vi blir äldre och äldre men det har vi blivit hela 1900-talet och det har inte hindrat oss från att minska arbetstiden tidigare, produktionen har bevisligen effektiviserats i snabbare takt än vad vi blir äldre på.

Jag är övertygad om att ska vi säkra välfärden i framtiden så måste vi redan idag börja ta fram en ny lösning på hur samhället ska fungera utan ständig ekonomisk tillväxt, förr eller senare kollapsar ekosystemen om vi fortsätter idag och då kollapsar garanterat ekonomin också. Är det inte bättre att ta tag i dessa frågor redan nu, vara öppna för att tänka nytt och att testa nya upplägg och lösningar. Att blunda och köra på som vanligt kommer inte att ta oss framåt.

Annons
Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s