Månadens in och ut – augusti

Under året har jag mer och mer motsatt mig konsumtionshetsen i samhället, ja själva slit- och släng samhället. Inspirerad av minimalistiska tankar har jag därför börjat rensa ut en del prylar och tänkte börja föra noteringar på vilka prylar som varje månad kommer in i lägenheten respektive åker ut ur lägenheten. Kan tipsa om facebook-gruppen ”Bortskänkes/Bytes/Mottages i 08-området” där man kan byta bort saker man inte har användning för. Jag insåg att vi hade 4 termosar härhemma vilket ju kändes väldigt onödigt, en termos fick istället glädja någon annan vilket ju känns mycket bättre än att den står 5 år till oanvänd i vårat köksskåp. Det är ju helt orimligt hur mycket prylar som finns hemma hos folk och som inte används, prylarna gör oss inte lyckligare och tär på vår planet. Mitt mål är inte att införa någon form av köpstopp och inte köpa något alls, däremot att bara göra medvetna inköp av saker med hög kvalitet som ska kunna användas i många år.

Här är resultatet för augusti:

 • Glasburkar (+2)
 • Cd-skivor
 • Duschslang (+1)
 • Toasits (+1)
 • Fåtöljer (+2)
 • Ytterkrukor (+2)
 • Skålar (-2)
 • Tidningar (-1 tidningshållare)
 • Grytunderlägg (-1)
 • Burköppnare (-1)
 • Mortel (-1)
 • Termos (-1)
 • Set med ostknivar (-1)
 • Del av mixer som inte fungerar (-1)
 • Duschslang (-1)
 • Toasits (-1)
 • Ytterkrukor (-3)

Jag tror att en utökad delningsekonomi där vi lånar/hyr saker av varandra istället för att vi alla ska äga prylar som används ytterst sällan är framtiden. Ett gemensamt ”bibliotek” med tex verktyg, renoveringsprylar, bilar mm är ju drömmen och jag tror att det kommer inom en relativt snar framtid. Och om du tycker att platsen i bokhyllan börjar ta slut kan jag tipsa om att skaffa ett bibliotekskort och faktiskt utnyttja den service som faktiskt finns idag – du får läsa de böcker du vill och slipper köpa fler och fler bokhyllor!

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s