Paris!

Över allhelgonahelgen var vi i Paris. Vi hade det jättebra, njöt de första 2 dagarna av 18 grader och sol och hade det bra även dag 3 och 4 även om det då var mer höst än sommar. Vi har varit på flera museer, Musée d´Orsay, Musée Marmottan och på Louvren.

Häftigast på Louvren var alla fynd från Egypten (även om fransmännens plundrande av sina kolonier för att hämta hem alla saker inte känns lika häftigt…). Eftersom de legat skyddade i gravkammare så fanns det tyger, stolar m.m. som man skulle gissa var ca 200 år gamla som i själva verket var 3000-4000 år gamla. Otroligt facsinerande att tänka att det funnits människor som tillverkat och använt kläder, möbler, smycken m.m. på i grunden samma sätt som vi. Det är så lätt att tro att den tid man själv lever i är den mest upplysta och bästa tiden och att människor förr i tiden levde enklare och, ja, var lite dummare helt enkelt. Jag skulle ju säga att det snarare är vi som är ganska enfaldiga och korkade som tänker så…

paris smycken (1 av 1) paris stol (1 av 1)

Vi har också sett massor med konst, där favoriterna är Monet och van Gogh. varje gång jag ser en massa fina tavlor vill jag hem och börja måla själv, kanske ska tag i det och inte bara glömma bort det till nästa gång jag åker till Paris 🙂

Vi hann också med att åka upp i Eiffeltornet, strosa runt i staden längs Seine, kolla in Triumfbågen, Notre Dame och Sacre Coeur.

paris seine (1 av 1)

paris sacre coeur (1 av 1)

paris eiffektornet (1 av 1)

paris eiffektornet (1 av 1)-2

 

På kvällarna hittade vi en massa roliga veganska/vegetariska restauranger som hade god mat allihopa. Den sista var en vegetarisk indisk restaurang(dock inte den som är på bilden) där vi åt indisk mat med för oss nya kryddor, jag har fortfarande inte kommit på vad det kan ha varit för kryddor i de grytor vi fick. Kommer nog inte komma på det heller eftersom jag inte har en aning om namnet på det vi beställde… Vi gick också förbi  Pont de l’Archevêché där hela broräcket är fullbelamrat med hänglås (man ska, för kärleken, skriva sina namn på hänglåset, låsa det och sedan kasta nyckeln i Seine), det måste vara många extra ton på den bron!

paris restaurang (1 av 1)

paris bro (1 av 1)

paris bro hänglås (1 av 1)

paris eiffel kväll (1 av 1)

Annons
Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s