Stickad tröja uppifrån- och ner

Nu är min tröja äntligen klar. Detta är min andra tröja jag har stickat i principen uppifrån- och ner och den här blev mycket bättre än den första, tror till och med att jag kommer att använda den här 🙂

Garn: ”Geilsk – Bomuld og uld” 55% ull, 45% bomull, mjukt och lätt/luftigt garn (=ny favorit). Till hela tröjan gick det åt ca 200 g, något mer grått garn än lila.

Stickor: nr 5,5 mm. Jag använde rundsticka 80 cm till ”kroppen” och rundsticka 40 cm i början av ärmarna där jag sen gick över till strumpstickor 5,5 mm och stickade fram och tillbaka på en sticka och sydde ihop ärmen på slutet. Efter mycket prövande var det det sättet som fick snyggast resultat utan en massa glipor mellan strumpstickorna mm.

Mönster: Börja uppifrån med 140 maskor och sticka resår i ca 2,5 cm. Sedan placeras markörer för ärmarna ut symmetrisk, varje ärm är 21 maskor (till att börja med). Efter det är det bara att sticka på och på vartannat varv öka en maska på varje sida om ärm-markörerna (dvs tot 8 extra maskor på ett varv). Fortsätt tills ärmdelen är tillräckligt stor för att nå runt armen , trä då en bit restgarn eller liknande i de maskor som ska bli ärmarna (de stickas senare). Fortsätt sticka runt tills tröjan är så lång du vill ha den, avsluta med resårstickning. Plocka upp maskorna för ärmen och sticka, jag minskade 2 m på vart tredje varv totalt 8 gånger (minskningen sker på insidan av ärmen, dvs där den syns minst) så blev det en lagom tjock ärm, sticka runt och minska ev några maskor till när det återstår ca 10 cm, avsluta med resårstickning. Sen är det bara att fästa alla trådar och börja använda tröjan 🙂

Jag gjorde klart tröjan uppe i stugan och satt på altanen i kvällssolen och fäste trådar, jag var osäker på om jag skulle hinna fästa alla trådar innan solen gick ner men som tur är är det snart midsommar och solen var uppe tillräckligt länge så att jag hann bli fotad i min tröja i kvällssolen också!

grålila tröja-1 grålila tröja-1-2

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s