Blöjor i tyg – funkar det?

Jag försöker att komma ihåg att ofta ifrågasätta varför vi gör saker så som vi gör och om det finns något annat sätt det kan göras på. En fråga där jag gjort detta handlar om blöjor, det är ju väldigt praktiskt med dagens engångsblöjor men hur gjorde man innan dessa fanns? Finns det något annat sätt, vad är fördelar och nackdelar?

Jag har nu vid några tillfällen provat tygblöjor istället för engångsblöjor. Det system jag testat är vikblöjor (bomullstyg i storlek 70×70 cm) och för att hålla inne vätan ullbyxor utanpå. Jag måste säga att jag var ganska skeptisk till att ullbyxor faktiskt skulle kunna hålla tätt men kan meddela att det gör de! Genom att kura, dvs fetta in ullbyxorna med lanolin = ullfett, så håller de faktiskt vätan inne och de luktar inte äckligt av kiss. Jag har läst att det beror på att kisset reagerar med lanolinet och en förtvålningsprocess sker, kommer det bajs på ullbyxorna så måste de dock tvättas och kuras men förhoppningsvis är det inte så ofta som det läcker hela vägen ut till ullbyxorna…

Engångsblöjor är inte möjliga att materialåtervinna utan hamnar i hushållssoporna och den stora fördelen med tygblöjor är ju att mängden sopor minskar när man kan använda samma blöja om och om igen. Så småningom tror jag att det är en fördel att det märks dvs blir blött när barnet kissar i blöjan, eftersom det då borde bli lättare att bli blöjfri. Fördelar med engångsblöjor är ju att de kan absorbera mer vätska och håller tätt längre , att det är väldigt enkelt och att blöjorna är väldigt nätta.

Jag har precis stickat klart ett andra par ullbyxor så snart tänkte jag börja köra mer med tygblöjor på dagtid. Jag får kanske återkomma med en uppdatering om fördelar/nackdelar när jag har lite mer erfarenhet 🙂

 

Annons

3 reaktioner till “Blöjor i tyg – funkar det?

  1. Jag håller med Ellen – spännande – känns som att man ofta får höra om havererade tygblöjsplaner som övergått till den ”enkla” ”engångsblöjan” lycka till 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s