Rosenbladssaft

Det är roligt att tillvara på allt som växer vid denna årstid. Det har jag gjort genom att göra saft på rosenblad! Mycket lättare och godare än man kan ana, först gäller det att hitta en buske med rosor. Det brukar finnas i nära omgivning eftersom den är en vanlig planterad buske. Efter lite googlande så tror jag att det är en typ av vresrosor, som ser ut så här:

wp-1467048131972.jpg
Vresros (Rosa rugosa) (?)

Det finns buskar med många blomblad på varje blomma och buskar med bara ett lager av blomblad och tipset är att välja busken med många blad på varje blomma eftersom det blir betydligt lättare att plocka då. Jag hade följande mängder i mitt recept:

  • 1 liter sammanpressade rosenblad
  • 1,5 liter vatten
  • 1,1 kg socker
  • 30 g citronsyta
  • 2 citroner

Lägg rosenblad i en stor bunke. Koka upp socker och vatten, häll på slutet i citron (skivad och delad i bitar) och citronsyra i sockervattnet. Häll allting i bunken med rosenblad, låt svalna och låt bunken stå i kylen i några dygn (min stog 3 dygn i kylen). Sila saften och häll sedan upp på flaskor/burkar.

IMG_9381

Förvaras med fördel i frysen eftersom den då håller länge. (Drack upp min rosensaft jag gjorde 2013 nu i våras 🙂 )

 

Annons
Kategorier DIY

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s