Ett liv utan klocka – är det möjligt?

Tid. Vad är egentligen tid? I vårt samhälle är tid det vi mäter med timvisare, minutvisare, sekundvisare ja till och med tiondelar och hundradelar mäts ibland. Klockan styr hur vi lever våra liv och en del av mig undrar – har det alltid varit så? Och jag kan inte låta bli att undra – hur vore det om klockan inte fanns? Det är ju bara i en kort sekund (se nu mäter jag tid igen…) i människans historia som vi så detaljerat mätt och levt efter exakta klockslag. Innan antar jag att det var solen i kombination med årstiderna som gav en uppfattning om tiden.
Jag själv är idag otroligt styrd av klockan. Den styr mitt liv (typ nu måste vi göra det här så vi hinner det innan kl x då vi måste göra det här). I konsultjobbet dokumenterar jag allt jag gör uppdelat i halvtimmar och allt ska tidrapporteras. Överallt är jag omgiven av klockor som jag rättar mig efter, i mobilen, i datorn, i väckarklockan, på spisen, på micron, i tunnelbanan, på skyltar inne i stan, i kameran m.m. Jag vet inte hur många gånger per dag som jag kollar vad klockan är, många är det i alla fall.

Jag försökte för några helger sen att inte kolla på någon klocka på hela helgen – jag misslyckades. Slutsatsen är helt enkelt att det inte går att komma undan informationen om vad klockan är om man inte helt isolerar sig. Tycker ändå att mitt försök var värdefullt eftersom det gav mig tillfälle att verkligen öva mig i att inte hela tiden planera dagen efter klockan. Det vore ett otroligt spännande experiment att under några dagar leva isolerat utan tillgång till någon klocka – hur skulle dygnsrytmen se ut? Får se om jag någon gång lyckas genomföra det experimentet.

Men nu är klockan mycket så det är dags att gå och sova… 🙂

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s