Yakushima

Nu har vi varit tre dagar på den lilla ön Yakushima som ligger ca 2 timmars båtfärd från staden Kagoshima på den södraste av Japans huvudöar. Vi har haft det jättebra och bor på ett litet trevligt guest-house mitt i regnskogen. Första dagen vi var här regnade det (eftersom ön består av regnskog regnar det ganska ofta…) men vi drog på oss regnkläder och gav oss av ut på vandring för det är ju faktiskt som så att regnskogen är som vackrast just när det regnar. Efter vandringen finns det ett onsen (=japanskt bad med varmvatten från varma källor) i byn Onoaida som vi bor i som vi har varit på varje dag. Det känns väldigt japanskt och är gratis för de som bor i byn som verkar gå dit varje dag, för oss är det nästan gratis det kostar ca 15 kronor att gå in vilket är väl spenderade kronor.

IMG_1800

IMG_1854

Vi lyckades ta en massa bilder eftersom vi gjorde som japanerna gör – tar med sig sitt paraply överallt, även i regnskogen. Funkade mycket bra som kameraskydd 🙂

De andra två dagarna har vi haft soligt värde och igår var vi och vandrade i Yakusagiland och gick(eller klättrade, man fick använda både fötter och händer) upp till toppen av ett berg med fantastiskt utsikt över alla regnskogsklädda bergstoppar. Skogen är väldigt olika beroende på väder.

IMG_1967

Igår kväll gav jag japanerna som driver gästhuset en svår uppgift att uttrycka mitt namn i japanska tecken, det kliade sig i huvudet men till slut lyckades de ta fram två tecken som uttalades ”Åsa” eller så likt man nu kan komma på japanska. Eftersom jag inte har japanska tecken på skrivbordet så får jag återkomma med hur ”Åsa” ser ut på japanska… men de två tecken de tog fram betydde i alla fall ”körsbärsblomma” + ”tunt tyg”.

Efter tips om att flest apor skulle finnas längs en slingrig väg på västra sidan av ön begav vi oss idag på apjakt och vi blev inte besvikna. Först såg vi en flock på kanske 7 apor varav en satt i ett träd ca 4 m från där vi stod. Längre in skogen som var klassat som världsarv såg vi en större flock med kanske 15 apor varav två ungar som höll på att leka i ett litet träd medan de andra satt i solen och putsade varandras päls. Vi kom ganska nära, de såg att vi var där men uppenbarligen ser de inte människor som något hot så vi fick stå där och observera.

 IMG_2080

IMG_2087

IMG_2167

Annons
Kategorier Okategoriserade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s