Semester i norr

Då är vi hemma igen efter vår resa norrut. I det stora hela en bra resa, vi har dock fått visa prov på att ha lite kreativa alternativa lösningar i skjortärmen. Vi började med att spendera en solig (men blåsig) dag i Luleå. Dagen efter gav vi oss iväg åt nordöst mot Finland, vi stannade en sväng i Haparanda men det var ärligt talat inte så mycket att se (förutom en tant som hade en ”sparkrullator”). Men sedan åkte vi över finska gränsen och checkade av en punkt på listan, nämligen att vara i Finland vilket varken jag eller Patrik lyckats med tidigare (Åland räknas liksom inte…). Vi körde vidare norrut i solsken och passerade polcirkeln

Norr om polcirkeln fanns det gott om renar som ansåg att vägen var lika mycket till för dem som för oss…

Vi åkte sedan över i Norge och övernattade i Kautokeino några mil in i Norge. Dagen efter begav vi oss vidare norrut och kom ut till norska kusten vid byn Alta och fortfarande lyste solen på oss 🙂 Vi passade på att vara ute och turista lite och kollade på massor av hällristningar (och slogs med lite tyskar som är väldigt bra på att vara ivägen och inte vara villiga att flytta på sig…).

 

Färden fortsatte norrut mot Hönningsvåg där vi bodde på vandrarhem. Vid halv elva på kvällen åkte vi de sista tre milen ut till själva Nordkapsklippan. Vi hade inte så höga förväntningar utan tycket mest att vi skulle åka dit för sakens skull trots alla busslaster med människor som också var där. Men det var mycket över våra förväntningar, riktigt häftigt att se solen mitt i natten lysa och vara högt över horisonten. Trots att det var mycket folk fanns det plats för alla kändes det som.

 

 

På väg tillbaka för att sova (i strålande solsken kl 1 på natten) fångade vi en dubbelregnbåge på bild. Inte ofta man lyckas se en dubbelregnbåge (dock väldigt svag sådan) och särskilt inte kl 01 på natten.

 

Regnbågen syntes bättre i verkligheten…

 

 

Vi drog sen för gardinerna för fönstret och försökte intala oss att det faktiskt var natt. Dagen efter åkte vi söderut och ytterligare dagen efter satte vi kurs mot Tromsö. På väg till Tromsö åkte vi via Finland där det från byn Kilpisjärvi gick en båt (MS Malla) till en punkt 3 km från treriksröset dit vi sedan vandrade.

 

Treriksröset ser inte alls ut som ett röse och låg i en sjö och inte mitt i skogen som jag alltid trott!

Framme i Tromsö åt vi fantastisk god indisk mat och åkte morgonen efter upp på utkiksberget med utsikt över hela staden:

 

Från Tromsö fortsatte färden mot Lofoten. Vi kom dock bara till vårt första stopp innan Norge slutade att se ut så här:

 

och istället såg ut så här:

Då tog vi det kloka beslutet att strunta i Lofoten och tillhörande valskådning detta år och istället börja vår fjällvandring i Abisko 2 dagar tidigare än planerat, för i Abisko utlovades sol! (Iaf i en dag…)

Bilder från fjällvandring kommer senare för nu orkar jag inte skriva mer (och ni orkar inte läsa mer…)

Annons
Kategorier Okategoriserade

En reaktion till “Semester i norr

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s